فرش ها یکی از لوازمی هستند که در خانه های ایرانی یافت می شوند و قدمتی دیرینه دارند. اما گاهی عواملی نظیر رطوبت ممکن است سبب بروز پوسیدگی و آسیب دیدگی در فرش گردد. ما در این مقاله تلاش کردیم تا مواردی در خصوص پوسیدگی فرش اعم از توضیح آن و چگونگی به وجود آمدن آن، و همچنین انواع پوسیدگی ها و روش های جلوگیری از این مشکل را در اختیار شما قرار دهیم تا شما عزیزان با به کارگیری آن در مواقع نیاز بتوانید عملکرد بهتر و موفق تری در مقابله با این مشکل داشته باشید. پس با ما همراه باشید.

پوسیدگی فرش چیست و چگونه در فرش به وجود می آید؟

پوسیدگی به عنوان یکی از رایج‌ترین مشکلات فرش‌ها می‌تواند تعاریف مختلفی داشته باشد اما به صورت کلی می‌توان گفت هر فاکتور و عاملی که بتواند کیفیت الیاف داخلی فرش را تحت تأثیر قرار بدهد و باعث سست و شل شدن آن‌ها شود، پوسیدگی نامیده می‌شود. پوسیدگی حتی می‌تواند منجر به از هم پاشیدن تاروپود فرش و در نهایت پارگی آن شود. پوسیدگی فرش می‌تواند به دو شیوه اصلی سطحی و عمقی در فرش ظاهر شود.

در پوسیدگی سطحی فرش دچار آسیب جدی نمی‌شود و به‌راحتی می‌توان آن را ترمیم کرد و کاور و تزیین ریشه و سایر قسمت‌ها را انجام داد هر چند که تشخیص این نوع پوسیدگی کمی دشوار خواهد بود.

در پوسیدگی‌های عمقی فرش‌ به‌صورت جدی دچار آسیب و خسارت می‌شود و تار و پود فرش از بین می‌رود. این پوسیدگی به سادگی تشخیص داده می‌شود اما ترمیم آن بسیار سخت خواهد بود و گاهی امکان ترمیم آن نیز وجود نخواهد داشت.

زمانی که فرش را در مکانی قرار می دهید که به شدت مرطوب است و فرش برای مدت طولانی در معرض این رطوبت قرار می گیرد و یا پس از شست و شوی قرش خود، رطوبت باقی مانده در آن را به خوبی خشک نکنید ،پس از مدتی پوسیدگی در آن رخ می دهد.

مهم‌ترین دلایل پوسیدگی فرش

پوسیدگی فرش یکی از مشکلات و معایب رایج در فرش‌ها به شمار می‌رود که اگر برطرف نشود می‌تواند منجر به آسیب و خسارت‌های جبران‌ناپذیری شود. پوسیدگی فرش می‌تواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

  • قرار گرفتن فرش در معرض رطوبت و عدم خشک بودن آن
  • شستشوی نادرست فرش و یا استفاده از مواد شوینده غیر استاندارد
  • قرار داشتن فرش در معرض نور خورشید برای مدت‌های طولانی
  • وارد شدن فشار و ضربه‌های شدید به فرش
  • پهن کردن فرش در سطوح ناتراز و قرار گرفتن آن بر روی ترک‌ها و ناهمواری‌های زمین
  • جابجایی و حمل‌ونقل نامناسب
  • عدم هواخوری فرش و عدم نظافت مستمر
  • پهن کردن فرش‌ بر روی سطوح آهکی، سفالی و گچی

نشانه‌های وجود پوسیدگی در فرش

پوسیدگی‌های سطحی فرش به سختی تشخیص داده می‌شوند اما در صورتی که سریعاً برطرف نشوند می‌توانند تبدیل به پوسیدگی عمیق شده و خسارت‌های جبران‌ناپذیری ایجاد کنند. از مهم‌ترین نشانه‌های وجود پوسیدگی در قسمت‌های مختلف فرش می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • پرز و الیاف‌های ریز فرش به سادگی جدا می‌شوند
  • فرش مقاومت کمی در برابر کشش، فشار، ضربه و … خواهد داشته و به سادگی دچار پارگی می‌شود.
  • فرش بوی نامطبوعی خواهد داشت
  • قسمت‌های پشت فرش دچار تغییر رنگ شده و سیاه می‌شوند
  • شنیده شدن صدای شکستگی در صورت فرو کردن سوزن به داخل فرش

انواع پوسیدگی قالی و روش های از بین بردن آن به صورتی است؟

پوسیدگی دارای دو نوع می باشد. یک پوسیدگی سطحی و دیگری پوسیدگی عمیق است. در پوسیدگی های عمیق تار و پود و بافت داخلی فرش دچار آسیب شدید شده و از هم می پاشد. اما در پوسیدگی های سطحی، این پوسیدگی به بافت و عمق فرش نفوذ نکرده و ترمیم و رفوگری آن آسان تر و راحت تر می باشد.

روش های جلوگیری از پوسیدگی فرش

بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی فرش این است که مدام آن را چک کنید تا در معرض رطوبت قرار نگیرد و یا با مشاهده رطوبت آن را سریعاً خشک کرده و از خطر پوسیدگی نجات دهید. در هنگام بازدید از فرش خود در صورت مشاهده سیاهی در پشت فرش، باید دقت کنید که به معنی در معرض خطر بودن آن است. به منظور تشخیص بهتر یک عدد سوزن را در فرش فرو ببرید. اگر در زمان فرو رفتن صدای شکننده ای ایجاد شد، به معنی آن است که فرش شما در معرض پوسیدگی است.
در روش دیگر نیز سوزن را درون بافت فرش فرو ببرید، اگر تار و پود آن به راحتی جدا شد، یعنی فرش در حال پوسیدگی می باشد. بهترین روش برای جلوگیری از پوسیدگی فرش، شستن صحیح فرش است. برای این کار پیشنهاد می شود فرش های خودتان را به یک قالیشویی معتبر بسپارید و یا در صورت شستن فرش ها در خانه حتماً آن ها را به روشی اصولی خشک کنید.

روش های ترمیم پوسیدگی فرش

برای ترمیم پوسیدگی فرش ابتدا باید علت آن را شناسایی نمود و سپس اقدام به ترمیم آن کرد. اگر فرش بر اثر رطوبت دچار پوسیدگی شده باشد، که شایع ترین علت پوسیدگی این امر است، در صورت تا زدن آن با دست، صدای شکستن و پاره شدن آن به گوش می رسد. ترمیم و برطرف نمودن پوسیدگی فرش ها به این صورت است که ابتدا باید به وسیله سوزن کوتاه و نخ ابرشم تاب داده شده، تمامی قسمت های پوسیده را دوخت. قسمت های پاره شده فرش را نیز در صورت پاره شدن پود، با قیچی می برند و در صورت سالم بودن آن باید یک پود روی سوزن و یک پود زیر آن قرار داد و به این روش آن را دوخت و ترمیم نمود و بسیاری از قالیشویی ها کار رفو فرش را نیز انجام می دهند.

جمع بندی نهایی

همان طور که پیش تر و در من این مقاله به آن اشاره نمودیم پوسیدگی فرش ها یکی از معضلات و مشکلاتی اساسی است که افراد با آن مواجه می شوند. به منظور جلوگیری از آن بهتر است مدام فرش ها را چک کنید تا در معرض رطوبت قرار نگیرد و از پوسیدگی آن جلوگیری شود. همچنین گفتیم پوسیدگی ها انواع مختلفی دارند که شامل پوسیدگی سطحی و پوسیدگی عمقی است و هر کدام به صورتی متفاوت به بافت و تار و پود فرش آسیب وارد می کنند. اما در صورت مواجه شدن با این مشکل برای ترمیم آن در صورت نداشتن اطلاعات و آگاهی کافی بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. قالیشویی بانو یکی از شناخته شده ترین و معتبرترین قالیشویی های تهران است که با به کارگیری نیروی کار ماهر و مجرب اقدام به ارائه خدمات  قالیشویی از قبیل شست و شو و رفوگری و ترمیم فرش های پوسیده به مشتریان خود نموده است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و استعلام از قیمت ها با کارشناسان این شرکت تماس حاصل فرمایید و از راهنمایی های آن ها بهره مند شوید.